tiistai 17. toukokuuta 2011

Suloisen kirpeä raparperi ja keikauskakun ihanuus

Mummolassa käyminen kannattaa aina. Sunnuntain visiitillä sain ensin köyhiä ritareita ja sitten mummi kysäisi, haluaisinko ehkä ottaa pihasta mukaani raparperia. Ja minähän halusin.



Tykkään kaikenlaisesta kirpeästä, ja raparperi on yksi suosikeistani. Mummin pihassa kasvavan raparperin voi lisäksi laskea aikalailla millä vaan kriteereillä fiksuksi syötäväksi. Sitä ei ole pilattu millään myrkkylannoitteilla, ei kuljeteltu yhtään mihinkään (paitsi nyt kotiini, mutta sekin matka tuli tehtyä julkisilla) eikä kyllästetty säilöntäaineilla. Lisäksi raparperista saa kaliumia, kalsiumia ja c-vitamiinia. Jotta raparperin sisältämä oksaalihappo ei sitoisi kalsiumia, kannattaa raparperin kanssa syödä maitotuotteita. Nyt on siis terveyssyistä suositeltavaa nauttia vaikkapa vähän jätskiä raparperin kanssa!

Vaikka raparperi on herkkuani, en oikein osaa hyödyntää sitä kovin monin tavoin. Raparperipiirakasta tulee usein mielestäni vähän tylsä, enkä siksi tee sellaista usein. Pitäisi varmaankin keitellä hilloa tai marmeladia, sellainen tulisi taatusti syötyä. Tai vaikka jotain muffinsseja, ihan taatusti raparperista saisi vaikka mitä hyvää. Eilen päätin kuitenkin selvitä helpolla ja tehdä keikausleivoksia. Samalla idealla olen tehnyt leivoksia myös nektariineista ja omenoista, ja nekin toimivat mainiosti. Tällä kertaa leivokseni takertuivat vuokien pohjiin, ja lopputuloksesta sen kyllä huomaa. Ulkonäkö ei ehkä ole hurmaavin, mutta maku toimi.

Tämä on nyt ohje pikaleivontaan, ja käytinkin valmiita voitaikinalevyjä ja tein vain neljä leivosta (sopivasti kahdelle, siis). Samalla periaatteella syntyisi isompikin piiras, eikä tässä kohtaa mielestäni tarvitse olla turhan tarkka määrien kanssa. En mitannut mitään aineksia, enkä edes katsonut kellosta paistoaikaa. Sokerin määränkin voi valita sen mukaan, kuinka kirpeästä itse tykkää.

Raparperikeikausleivokset (4 leivosta)

Voitaikinaa (2 levyä)
Raparperia (n. 2 dl pilkottuna)
(2 rkl) voita
(½ dl) sokeria
(½ dl) vettä

Pilko raparperi parin sentin mittaisiksi paloiksi. Sulata voi kattilassa. Lisää kattilaan sokeri ja vesi ja kuumenna. Anna kiehua pari minuuttia, lisää raparperi ja keitä vielä pari minuuttia.
Jaa raparperiseos pienten vuokien pohjalle. Leikkaa voitaikinasta vuokien kokoiset palat ja aseta raparperiseoksen päälle. Pistele taikinaan pari reikää. Paista leivoksia 10-12 minuuttia 225 asteessa. Kumoa leivokset hieman jäähtyneinä lautasille ja tarjoa vaniljajäätelön kanssa.


2 kommenttia:

Emma kirjoitti...

Suosittelen raparperi-toskapiirakkaa! Miun mielestä myös raparperin ja mansikan liitto on valtavan herkullinen :) Mie tein esimerkiksi marenkipiirakkaa mansikka-raparperikiisselitäytteellä.

Jenni kirjoitti...

Joo, raparperi ja mansikka on aika klassikko. Voiskin tyhjentää pakkasta noissa merkeissä...