sunnuntai 8. toukokuuta 2011

Salaatti, piirakka, oli mitä oli




Ruokakauppojen ja ravintoloiden mainokset ovat huutaneet parsaa jo pari viikkoa, ja pakkohan sitä oli sitten ostaa. Koska en tarvitse tämän päivän ateriaan ihan koko nipullista, päätin käyttää osan eiliseen ruokaani. Harvemmin sitä jaksaa vain itselleen mitään erityistä valmistaa, mutta eilen päätin olla viitseliäs. Voihan sen niinkin päin ajatella, että aika harvoin ehdin nykyisin olla yksin kotona, ottaa rennosti ja laittaa rauhassa ruokaa välittämättä kenenkään muun mieltymyksistä tai nälän asteesta, joten voihan sitä silloin vähän hemmotella itseään.

Uusimmassa Glorian ruoka & viini –lehdessä oli herkullisen näköinen parsa-perunasalaatilla täytetty piirakka. Päätin hieman soveltaa sitä. Omasta versiostani tuli aika paljon yksinkertaisempi ja koska söin yksin, myös pienempi. Siitä tuli silti myös kaunein pitkään aikaan valmistamani ruoka – itse asiassa uskomattoman kaunis minun tekemäkseni. Pohdin, että joku tällainen salaatin ja piirakan yhdistelmä voisi olla hieno vieminen ja tarjottava illanistujaisiin. Tai sitten voisi tehdä vain tuon salaattiosion ja tarjota sen leivän kanssa.

Oman piirakkani tein halkaisijaltaan 14 cm:n irtopohjavuokaan, ja annos oli noin neljäsosa alkuperäisestä reseptistä. Kertomalla määrät neljällä saisi siis tavallisen (22-24cm) irtopohjavuoallisen piirakkaa. Alkuperäisessä ohjeessa piirakkapohjassa oli spelttijauhoja, peston tilalla salviaöljyä ja pinaatin tilalla rucolaa ja punamangoldia – oikaisin siis aika paljon ja käytin niitä aineksia, joita kaapista sattui löytymään, mutta hyvää tuli näinkin.

Parsa-perunasalaatilla täytetty piirakka

Pohja
50 g voita
1 dl sämpyläjauhoja
2 rkl neljän viljan hiutaleita
1 rkl pellavansiemeniä
¼ tl leivinjauhetta
¼ tl suolaa
2 rkl ranskankermaa

Sitruunaperunat
2 pienehköä perunaa
1 rkl sitruunamehua (ja raastettua kuorta)
1 rkl oliiviöljyä
½ tl suolaa

Kastike
2 tl vihreää pestoa
½ tl juoksevaa hunajaa
1 tl kapriksia
1 tl oliiviöljyä
mustapippuria

Lisäksi
3 vihreää parsaa
kourallinen tuoretta pinaattia
oliiveja

Nypi voi ja taikinan kuivat aineet yhteen. Lisää ranskankerma ja sekoita tasaiseksi. laita taikina hetkeksi jääkaappiin jäähtymään. Painele taikina voidellun irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille ja pistele taikinaan haarukalla reikiä. Jos haluat taikinan pysyvän tasaisena, laita sen päälle folio ja foliolle kuivattuja herneitä tai papuja painoksi. (En tehnyt tätä ja taikina vähän valui pois reunoilta, pienessä vuoassa se ei kuitenkaan ollut suuri ongelma, isossa ehkä olisi.) Paista piirakkapohjaa noin 30 minuuttia 200-asteisessa uunissa. (Folion voi poistaa noin puolessa välissä.)
Kuori perunat ja pilko ne neljään osaa – pieneen piirakkaan voi pilkkoa pienemmiksikin. Laita perunat uunivuokaan (tai jos teet isomman annoksen, pellille), kaada päälle sitruunamehu (ja kuori, jos käytät), öljy ja suola ja pyörittele perunaa niin, että mausteet ja öljy tarttuvat niihin joka puolelle. Paista perunoita 200 asteessa 35-40 minuuttia kunnes ne ovat paahtuneet kypsiksi ja ovat saaneet hieman väriä.
Poista parsoista puumainen alaosa ja kuori ne kevyesti. Leikkaa parsat kolmeen tai neljään osaan. Keitä paloja kolme minuuttia ja laita ne sitten kylmään veteen, etteivät ne kypsy enempää. Sekoita pesto, hunaja, kaprikset, oliiviöljy ja pippuri. Kokoa kaikki täytteet piirakkapohjan päälle ja pirskota päälle kastiketta.



Piirakkaan olisi sopinut hienosti vielä joku juusto, esimerkiksi mieto feta. Sekaan voisi laittaa myös jotain papuja, jotta ruoassa olisi proteiinejakin. Omasta piiraastani tuli hieman liian suolainen, mutta muuten kyllä herkullinen. Ainakin aion tehdä täytettä salaattina, se sopii laiskempiinkin päiviin ja mukaan voisi keittää vaikka kananmunia, niin olisi taatusti täyttävää.

Ei kommentteja: