sunnuntai 13. maaliskuuta 2011

Melkein terveellistä (Kaurakeksit karpaloilla)



Kaurakeksit olivat ensimmäinen leivonnainen, jota leivoin ilman äidin tai jonkun muun vanhemman valvontaa. Niiden tekeminen oli niin yksinkertaista, että ala-asteikäisetkin saivat ihan keskenään syötävää aikaiseksi. Kaurakeksit olivat siitäkin hyviä leivottavia, että niihin löytyi lähes aina kenen tahansa kaverin kotoa tarvikkeet, joten leivonnan saattoi aloittaa ilman sen suurempia suunnitteluja.

Keksit ylipäätään olivat leivontasuosikkejani pitkään. Kai sellainen pieni väkertäminen jotenkin viehätti, ja keksireseptejä löytyi loputtomiin. Nykyisin keksejä tulee leivottua harvemmin, mutta aina kun otan puuhaarukan ja alan sekoittaa keksitaikinaa, tulee mieleen se, miten kivaa niitä keksejä silloin joskus oli tehdä.

Eilen päätin vihdoin hyödyntää äidiltäni saamiani kuivattuja karpaloita, ja ajattelin että kaurakekseihin ne taatusti sopisivat. Olin vähän laiskalla tuulella, enkä jaksanut alkaa kokeilla mitään hienompia cookiereseptejä, vaan soitin äidille kysyäkseni sitä vanhaa kunnon kaurakeksireseptiä. Äiti oli mummilla, joten resepti löytyi nyt mummin reseptikirjasta. Kolmen sukupolven leivontaa, mikäpä siinä. Yksinkertaista, helppoa ja nam. Ja kun vielä käytin kekseihin neljän viljan hiutaleita (koska kaurahiutaleita ei kotoani löydy), voin ajatella, että ei nyt niin ihan kamalan epäterveellistäkään.



Kaurakeksit karpaloilla

3 dl kaurahiutaleita (tai neljän viljan)
3 rkl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
100 g sulatettua voita
1 muna
¾ dl kuivattuja karpaloita (voi hieman pilkkoa halutessaan)

Sekoita kuivat aineet ja lisää joukkoon voi ja karpalot. Lisää kananmuna, sekoita mutta älä vatkaa. Nosta lusikalla taikinaa kasoiksi pellille. Keksit leviävät melko paljon, joten jätä reilusti tilaa väliin. Taikinaa ei kuitenkaan tarvitse muotoilla palloiksi tai mitään vastaavaa, se kyllä leviää tasaiseksi keksiksi. Paista 200 asteessa 6-8 minuuttia.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tuosta kyllä puuttuu sokeri tai liian vähän rasvaa, ne mitää levinny mihinkää. Roskiin meni puuro pallerot, hirveitä tuli :(

Jenni kirjoitti...

Voi ei, sokeri puuttui! Nyt se on siellä.

Anonyymi kirjoitti...

ja missä asteessa paistettaisiin?

Jenni kirjoitti...

No olipas jäänyt virheitä yhteen ohjeeseen! Korjasin sinne, että 200 astetta ja 6-8 minuuttia - näitä tosin kannattaa vahtia, sillä keksit kärähtävät aika helposti!