lauantai 12. maaliskuuta 2011

Kevätkääryleitä kevääseen



Aloitin tällä viikolla ihan oikeissa töissä. Työpaikka järjestyi parin päivän varoitusajalla, joten blogi ei nyt todellakaan ole ollut päällimmäisenä mielessä. Mutta tapahtui elämässä mitä tahansa, ruoka on silti aina mielessä ja kuviakin on tullut napsittua. Koetan ehtiä postaillakin niitä joskus.

Eilen oli vuorossa jo pitkään suunniteltu kevätkäärylekokeilu. Olin laittanut ties milloin tekemästäni kaalipiirakasta yli jääneet täytteet pakkaseen, ja taikinapakettikin odotteli pakastimessa, joten urakka ei ollut aivan valtava. Omat kokemukseni kevätkääryleistä perustuivat tätä kokeilua ennen lähinnä festariruokiin, joten kokkailu oli nyt todellakin kokeilua. En kuitenkaan ottanut asiasta turhaa stressia. Omassa taikinapaketissani oli ohjeet englanniksi, ja niitä seuraamalla kääryleet onnistuivat ilman sen suurempia ongelmia. Täytteen kehittelin itse, ja hyvää tuli. Itse asiassa söimme juuri jämiä aamupalaksi, ihan hyviltä maistuivat edelleen ja olivat rapeitakin. Näitä siis teen taatusti uudelleen.

Koska asun Merihaassa, hankin taikinan Hakaniemen thaimaalaisesta ruokakaupasta. En siis tosiaankaan tiedä, miten taikinan voisi itse tehdä tai saako sellaista ihan suomalaisista kaupoista. Ostamani taikina oli kuitenkin erittäin helppokäyttöistä ja toimivaa. Paketissa oli kasa valmiiksi leikattuja taikinalevyjä, jotka piti vain sulattaa (olivat pöydällä paketissaan sulamassa nelisen tuntia) ja erotella toisistaan. Erottelu taisikin olla isoin työ ja paikoitellen piti olla tarkkana etteivät ohuen ohuet levyt repeydy. Hyvin ne kuitenkin kestivät. Täytteeseen käytin aluksi vain kasviksia, mutta sitten poikaystävän pyynnöstä lisäsin joukkoon myös kanaa, joka kyllä maistuikin erinomaiselta. Meillä oli siis kahdenlaisia kääryleitä, ja kasvispohjaa voisi varmasti käyttää muunkin lihan kanssa. Suppilovahveroita lisäsin hetken mielijohteesta, kun niitä sattui hyllyssä olemaan. Sopivat hyvin, mutta eivät ole mitenkään välttämättömiä.

Kevätkääryleet

Valmista taikinaa
Sipulia
Kaalia
Porkkanaa
Paprikaa
(Kuivattuja suppilovahveroita)
(Kanaa)
Soijakastiketta
Chiliä (tuoretta tai kastiketta)

Raasta sipuli, kaali ja porkkana, hienonna paprika. Paista kaalia kunnes se pehmenee. Lisää muut kasvikset ja kuullota niitä hetki (ja lisää sienet pienenä murskana). Mausta soijakastikkeella ja chilillä. Jos käytät kanaa, paista se, pilko pieniksi paloiksi ja sekoita kasvisten joukkoon.
Taikinapaketin mukaan kääryleet käärittiin näin: aseta neliönmuotoinen taikinapala kulmittain eteesi ja laita täytettä kulmittain taikinalle (hieman lähemmäs itseäsi lähintä kulmaa). Käännä ensin itseäsi lähin kulma taikinalle, sitten sivulla olevat kulmat. Kääri sitten rullaksi. Jos taikina on hieman kuivahtanut, viimeisen kulman voi kostuttaa hieman vedellä, jolloin se tarttuu paremmin ja rulla pysyy varmasti kiinni. Kääryleet voisi syödä raakanakin, mutta itse keitin ne öljyssä.



Lisukkeena söimme salaattia, joka sisälsi nuudeleita, kurkkua, paprikaa, porkkanaa, mungopavunituja, maissia ja kanaa. Salaatin kastikkeina oli soijakastiketta ja limemehua. Kevätkääryleitä dippasimme laiskuudenpuuskassa ostettuun sweet chili –kastikkeeseen, joka kyllä tylsyydestään huolimatta maistui ihan hyvin.

Ei kommentteja: