maanantai 1. elokuuta 2016

San Sebastian: herkuttelua meren äärellä


San Sebastian (baskinimeltään Donostia) Espanjan Baskimaassa, Atlantin rannalla, lähellä Ranskan rajaa, on nykyisin varmaankin parhaiten tunnettu ruoastaan. Sieltä löytyy Michelin tähdin varustettuja ravintoloita ties kuinka paljon ja maailman 50 parhaan ravintolan listallekin riittää pari. Lisäksi kaupungista löytyy muutenkin aika mahtavia ja myös kohtuuhintaisia ruokapaikkoja ihan loputtomiin. Ruokaharrastajan suosikkipaikka siis, aivan ehdottomasti.
 

Ja onhan siellä toki muutakin: hiekkarantoja, ulkoilureittejä, surffausta, muutama kiinnostava museo sekä ylipäätään kiinnostava pienehkö kaupunki tutkailtavaksi.
 

Koska kaupunki on pieni, sen ehtii pääosin kierrellä jo parissa päivässä. Keskusta-alue on niin kompakti, että kävellen pääsee helposti kaikkialle. Vanhassa kaupungissa on lähinnä ravintoloita ja pikkuputiikkeja, uudempi keskusta taas on paras shoppailupaikka. Myös Zurriolan rannan lähistöltä löytyy kivoja kauppoja ja ravintoloita.



Pintxoille (eli tapaksille) kannattaa ehdottomasti mennä vanhaan kaupunkiin. Siellä paikkoja riittää, ja monissa valikoima on hyvinkin laaja. Hintataso on yleensä suunnilleen 2e/pintxo, joten pikkusyötävillä saa vatsansa täyteen ihan kohtuuhintaan ainakin parhaimpien paikkojen laatu huomioiden. Viinit maksavat nekin eurosta kolmeen. Osassa ravintloista asiakas saa itse kerätä haluamansa pintxot lautaselle ja sitten maksaa määrän mukaan - yleensä kaikki tiskillä tarjolla olevat maksavat saman verran. Lisäksi tarjolla voi olla lämpimiä annoksia, jotka pitää tilata tiskiltä. Kasvissyöjän kannattaa kuitenkin kysellä tarkkaan, sillä aika monissa annoksissa on piilossa esimerkiksi kinkkua.

Ravintolasuosituksia 

Ni Neu


 
Kursaal-keskuksessa Zurriolan rannan luona sijaitseva Ni  neu on ehdottomasti helmi. 29 euron lounas sisältää kolme ruokalajia, leivän, juomat ja vielä pikkuherkut kahvin kanssa. Sillä täyttyi vatsa ja mieli tuli hyväksi, sillä kaikki maistui erinomaiselta. Lisäksi ruoka oli kaunista, kekseliästä ja huolellisesti valmistettua.
 

Tänne kannattaa tulla, jos haluaa syödä vähän hienommin, muttei käyttää ateriaan omaisuuksia. Palvelu ja paikan tunnelma on kuin kalliimmassakin paikassa, mutta ei Ni neu silti mikään pönötyspaikka ole.
 

Lounas on suosittu, joten pöytä kannattaa varata. Meille kuitenkin riitti se, että kävimme edellisenä iltana ravintolassa sopimassa asiasta.
 

Cafe de la Concha

 
Aivan rannan tuntumassa, upealla vanhalla rantabulevardilla at deco -rakennuksessa sijaitsevaan Cafe de la Conchaan kannattaa mennä jo sen tunnelman ja merinäköalojen takia.
 

Menu del dia ei ollut ihan parhaita Epanjassa syömiäni, mutta hyvä kuitenkin. Jälleen kerran alkuruoka oli sitä parasta antia, sillä ravulla täytetyt pikkupaprikat pistaasiliemessä olivat aivan huikean hyviä. Siksi en jaksanutkaan kamalasti murehtia, vaikka pääruokani olikin hiukan erikoinen munakasmainen paistos, jossa oli pikkuisia ankeriaita – sinänsä ihan hyvänmakuisia, mutta aika omituisia. Alle kahden kympin lounaaksi suoritus oli kuitenkin varsin kelvollinen ja paikka viehättävä.



Aralar


Yksi vanhan kaupungin suositeltavista pintxos-paikoista on Aralar. Valikoimaa riittää ja myös kasvisversioita löytyy useampia. Ystävällinen tarjoilija olisi luvannut tehdä myös muutamasta hiukan lihaa sisältävästä annoksesta lihattoman, jos olisin halunnut.

Muuta

San Telmon museo
San Telmon museon on ehdottomasti käymisen arvoinen, jos baskikulttuuri ja alueen historia yhtään kiinnostaa. Museo on rakennettu vanhaan luostariin, joten jo rakennus itsessään on kiinnostava ja kaunis. Pysyvät näyttelyt esittelevät Baskimaan historiaa sekä baskitaidetta kohtalaisen tiiviisti mutta kattavasti. Museoon ei siis tarvitse varata päiväkausia, mutta kyllä täällä helposti pari tuntia viettää.
 

Pysyvien näyttelyiden lisäksi museossa on kiinnostavia vaihtuvia näyttelyitä. Kesän 2016 rauha-aihetta tarkasteleva näyttely oli aivan upea ja vakuutti siitä, että täällä osataan tuoda kiinnostavalla tavalla esiin vähän haastaviakin kokonaisuuksia.
 

Surffaus
Jos minulla olisi ollut hiukan enemmän aikaa San Sebastianissa, olisin käyttänyt sen surffauskurssilla. Surffikouluja on paljon, ja koska ranta on loiva, harjoittelemaan pääsee turvallisesti. Osallistujina näytti olevan paljon aika pieniäkin lapsia, joten eiköhän siellä vähän surkeampikin aikuinen (kuten minä) pärjäisi.

Matkustaminen San Sebastianiin ja San Sebastianista

 

San Sebastianin bussi- ja juna-asemat sijaitsevat ihan keskustan tuntumassa. Ainakin oman tutkimustyöni perusteella vaikutti selvältä, että busseilla liikkuminen on helpointa. Lippuja voi ostaa netistä tai bussiasemalta joko tiskiltä tai automaateista. Bussiasemalta löytyy myös säilytyslokeroita matkatavaroille, pari kioskia ja kahvila. Esimerkiksi Bilbaoon busseja menee suunnilleen kerran tunnissa, välillä kahdestikin, ja Biarritziinkin useita päivässä, ja molempiin hinnat ovat kympin tienoilla (netistä voi saada vähän halvemmallakin).

Ei kommentteja: