perjantai 2. lokakuuta 2015

Pullaa!


En ole mikään kovin pullahiiri enkä kovin usein leivo pullaa. Mutta joskus vain tulee pullanhimo ja pulla on myös kätevä silloin, kun leipomuksia pitää kuljettaa. Niinpä kavereiden järjestämän kaupunkisuunnistuksen evääksi syntyi korvapuusteja ja voisilmäpullia.

Pullan tekeminen on periaatteessa helppoa, mutta käytännössä vähän kinkkisempää. Nyt, kun Kenwoodini vääntää kaikki hiivataikinani, on niissä onnistuminenkin helpompaa. Kone kun tosiaan vaivaa ihan niin pitkään kuin vaaditaan, ja hyvin vaivaakin. Sen kanssa tarvitsee vain noudattaa reseptiä, eikä tarvita mitään "kyllä sen tuntee käsissä"-tason vinkkejä, joita ainakin aloittelijan on kovin vaikea noudattaa. 

Tavallinen, jauhopussin kyljestä löytyvä ohje on aina kelvannut minulle, vaikkakin kananmunan olen siitä jättänyt pois. Sitä ei pullaan tarvita. Laitan siis vain kaikki ainekset koneeseen ja annan sen sekoittaa kunnes taikina alkaa irrota kulhon reunoista. Ja sitten annetaan taikinan rauhassa nousta reilut puoli tuntia.

Ja sitten itse asiaan.

Korvapuustit
Pullataikinaa
Kanelia
Sokeria
Voita/margariinia

Anna rasvan lämmetä huoneenlämpöiseksi ja kauli sillä aikaa taikina noin puolen sentin paksuiseksi levyksi. Levitä taikinalle paksulti rasvaa - ei haittaa, jos ei mene ihan tasaisesti. Ripottele päälle reilusti kanelia ja sokeria. Missään näistä ei kannata säästellä, esimerkkikuvissani on kaikkea oikeastaan turhan vähän. 
Pyöritä taikinasta rulla ja leikkaa siitä noin viiden sentin paloja. Näistä paloista voi nyt muokata pullia monella tapaa. Ne voi nostaa pystyyn ja paistaa leivosvuoissa, niihin voi vain painaa pienen painauman tai niistä voi kierittää solmuja. Nosta pullat pellille, anna niiden kohota vielä vähintään vartti, mielellään puoli tuntia. Voitele pullat kananmunalla, jonka rakenne on vatkattu rikki (tämänkin voi halutessaan jättää väliin). Moni ripottelee vielä päälle kidesokeria.
Paista 225 asteessa 5-10 minuuttia pullien koosta riippuen.

Voisilmäpullat

Pyörittele pullataikinasta pienehköjä palloja - koko on toki makuasia. Anna pullien kohota. Paina jokaisen pullan keskelle painauma, ja laita siihen voita: pieniin riittä teelusikallinen, isoihin enemmän (ja kyllä, tuntuu että sitä voita tulee ihan älyttömästi, mutta niin se vain menee. Jos voitelet pullat kananmunalla, tee se tässä välissä. Ripottele sitten pullien päälle, erityisesti voisilmän kohdalle, reilusti hienoa sokeria.
Paista 225 asteessa 5-10 minuuttia pullien koosta riippuen.


Ei kommentteja: