sunnuntai 15. maaliskuuta 2015

Ranskalaisissa tunnelmissa (paperikääreessä kypsytetty kala)


Olen ennenkin ihastellut ranskalaisen ruoan yksinkertaista herkullisuutta, muutaman aineksen muodostamia makuelämyksiä. Paperissa kypsytetty, sitruunainen kala perunoiden ja fenkolin kanssa on juuri sellainen.

Resepti on alunperin Rachel Khoon kirjasta The Little Paris Kitchen. Kirjan reseptissä käytetään kokonaisia taimenia, mutta mina tein laiskan kokin (ja syöjän) version, ja käytin kahta filettä. Valitsin kalaksi taimenen, ja uskonpa, että resepti toimisi aika monen muunkin kalan kanssa. Alkuperäisessä reseptissä perunoita höyrytetään vain kymmenen minuuttia eikä fenkolia lainkaan esikypsennetä. Vaikka höyrytin perunoita perikymmentä minuuttia ja fenkoleitakin hetken, ne eivät kypsyneet uunissa lähellekään parissa kymmenessä minuutissa. Pidensin siis tähän reseptiin niiden esikypsennysaikaa.

Toki kalan voisi kypsentää myös kannellisessa uunivuoassa, mutta leivinpaperipaketissa on jotain viehättävää. Parhaiten se toki toimii, jos jokainen ruokailija saa oman pakettinsa, mutta jaettunakin se jotenkin miellyttää aterialla. Ja toki tästäkin ruoasta olisi helppo tehdä jokaiselle oman annoksensa, jakaisi vain ainekset kahteen pakettiin.

Paperikääreessä kypsytetty kala

2 noin 200 g kalafilettä
300 g perunoita
fenkoli
sitruuna
4 rkl oliiviöljyä
suolaa, pippuria

tarjoiluun: ranskankermaa

Kuori perunat ja suikaloi fenkoli ohuiksi siivuiksi. Höyrytä perunaa ja fenkolia puolisen tuntia. Leikkaa perunat ohuiksi siivuiksi (perunat voi toki myös keittää, mutta fenkoleita en keittäisi – jos et pysty höyryttämään, paista fenkolit vaikka pannulla öljyssä).
Raasta sitruunan kuori. Hiero sitruunankuorta, suolaa, pippuria ja reilusti oliiviöljyä kalafileiden pintaan.
Laita leivinpaperiarkki pellille tai uunivuokaan. Aseta toinen kalafile leivinpaperille. Laita sen päälle perunat ja fenkoli. Nosta toinen kalafile päällimmäiseksi nahka ylöspäin. Kääri leivinpaperi paketiksi. Paketin voi tarvittaessa sulkeä nauhalla tai käyttää kahta arkkia, joista toisen reunat voi laittaa paketin alle.
Paista kalaa 200 asteessa 20 minuuttia.
Tarjoile ranskankerman ja sitruunalohkojen kanssa.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Just niin mun juttu, helppo ja yksinkertainen. �� Tässäpä meidän juhannusruoka.
T. Katja