Brunssilla käyminen on hauskaa, mutta luksusaamiainen
kotona on kyllä myös aika mahtava juttu. Tiedän, ettei ihan jokainen ole
parhaimmillaan aamuisin, mutta onneksi aamiaisruoissa löytyy aika helppojakin
vaihtoehtoja. Ja se herkkuaamiainen kyllä palkitsee niin paljon, että
suosittelen kokeilemaan.
Tänään menumme koostui croque monsieur –leivistä,
uunimunista ja pannukakuista. Niiden lisäksi juotiin kahvia ja tuoremehua.
Näitä olisi helposti tehnyt isommallekin porukalle, ja jos listalle olisi
lisännyt vaikka hedelmiä ja jogurttia, olisi ateriasta tullut helposti vielä
täyttävämpi.
Sekä leivät että munat olivat uusia kokeiluja ja se, että
mieheni otti päävastuun niiden valmistuksesta – ja onnistui – kertoo, että ne
eivät todellakaan ole vaikeita tehdä. Niiden reseptit ovat molemmat kirjasta Brunssi. Täydellinen nautinto. Pannukakut tein vanhalla hyväksi koetulla
reseptillä, joka löytyy täältä.
Croque monsieur on ranskalainen klassikko, joka kuuluisi
oikeasti tehdä kinkusta. Koska minä en kinkkua syö, laitoimme leipiimme kanaa. Mies
rakastui näihin leipiin ihan täysin, ja totesi syödessään, että ne olivat kyllä
pienen vaivan arvoisia. Vaikka ei sitä vaivaakaan mielestäni niin hirveästi
ollut.
Nämä leivät toimisivat hyvin iltapalanakin, ja itse
ajattelin kokeilla vähän soveltaa niitä tänä iltana lisäämällä täytteeksi
herkkusieniä ja tomaattia.
Croque monsieur –leivät
voita
4 viipaletta vaaleaa leipää
4 viipaletta kinkkua, kanaleikettä tai mitä leikkelettä
nyt haluatkaan
4 rkl juustoraastetta (reseptissä oli mozzarella, meillä
goudaa)
2 rkl maustamatonta jogurttia tai ranskankermaa (voi
ohentaa kermalla)
pippuria
Laita pannu kuumenemaan – jos sinulla on uuninkestävä
pannu, käytä sitä. Voitele leivät. Nosta kaksi iistä voipuoli alaspäin
pannulle. Laita molemmille leiville kaksi kinkkuviipaletta ja ruokalusikallinen
juustoa ja paina niiden päälle toiset leipäviipaleet. Paista, kunnes alempi
leipä on kullanruskea.
Levitä leipien päälle jogurttia/ranskankermaa, ripottele
päälle juusto ja pippuria (jos käytät mietoa juustoa, eikä leikkeleesi ole
kovin suolaista, laita myös suolaa). Paista uunissa grillivastuksen alla joko
paistinpannussa tai pellillä, kunnes juusto hiukan ruskistuu.
Myös uunissa paistetuista munista pinaatin kanssa pidin
kovasti. Reseptin mukaan kahden hengen annokseen tulisi neljä munaa, mutta me
teimme vain yhdet ja se riitti leipien ja pannukakkujen kanssa hyvin.
Muskottipähkinää meiltä ei löytynyt, mutta se olisi varmasti ollut erinomaista
pinaatin kanssa. Meni tuo ilmankin onneksi.
Uunimunat kerman, pinaatin ja juuston kanssa
Kourallinen pinaatinlehtiä
(1/4 tl muskottipähkinää)
2 kananmunaa
2 rkl kermaa
2 rkl juustoraastetta (reseptin mukaan parmesania, meillä
oli goudaa)
suolaa ja pippuria
voita vuokien voiteluun ja pinaatin paistamiseen
Voitele kaksi pientä tai yksi hiukan isompi vuoka. Sulata
hiukan voita pannulla ja kypsennä pinaattia noin minuutin ajan, niin että se
pehmenee. (Mausta muskottipähkinällä.) Siirrä pinaatti vuokien pohjalle. Riko
vuokiin kanamunat, kaada päälle kerma. Ripottele päälle vielä juustoraaste ja
mausteet. Paista 160-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Tarjoa lämpimänä.
Jostain syystä minun annokseni eivät kypsyneet ihan
kymmenessä minuutissa, joten nostin ne lopuksi ylemmäs uunissa ja nostin uunin
lämpöä hiukan.Kannattaa siis vähän silkuilla, milloin valkuainen näyttää hyytyneeltä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti