torstai 28. marraskuuta 2013

Kuninkaiden torttu mantelin ystävälle

Jos pidät mantelista ja voitaikinasta tai jos ranskalaiset leivonnaiset yleisesti ottaen ovat suosikkejasi, kuninkaiden torttu on sinua varten. Minulla sattuu olemaan mies, joka innostuu heti jos mainitsen sanat mantelileivos tai ranskalaiset leivonnaiset, joten oli selvää, että hän halusi minun leipovan tämän piiraan.

Kuninkaiden torttu kuuluu ranskalaiseen loppiaiseen, jolloin siis juhlitaan itämään tietäjiä. Torttuun kuuluisikin kätkeä pieni kruunu tai joku muu yllätyslahja, vähän kuin manteli suomalaiseen joulupuuroon. Lahjan löytäjä saisi sitten olla päivän kuningas tai kuningatar.

Torttu sinänsä on hyvin yksinkertainen tehdä. Näin se valmistuu:

Kuninkaiden torttu


Pohja
500 g voitaikinaa


Täyte
2 munaa, valkuaiset ja keltuaiset eroteltuina
2 dl tomusokeria
2 dl jauhettua mantelia
50 g pehmeää voita
2 rkl rommia

Kauli taikinasta kaksi hiukan piirakka vuoan pohjaa suurempaa levyä.
Tee täyte. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Sekoita keltuaiset ja tomusokeri ja lisää niihin manteli, pehmeä voi ja rommi. Kääntele joukkoon vielä valkuaiset.
Nosta toinen taikinalevy voideltuun piirakkavuokaan ja kaada täyte sille. Nosta kansilevy ja nipistele taikinalevyjen reunat yhteen. Voit viedä voidella tortun pinta keltuaisella – kuten kuvasta ehkä voi päätellä, minä jätin sen väliin.
Paista torttua noin 35 minuuttia 225 asteessa. Kun torttu on jäähtynyt, voit ripotella sen päälle tomusokeria – ja jälleen kuvasta voinee päätellä, että jätin tämänkin väliin.(Resepti kirjasta Maailman ihanimmat leivonnaiset)

Ei kommentteja: