maanantai 21. lokakuuta 2013

Lihaton Lähi-itä (falafel-pihvit)

Lihaton lokakuu tuntuu aiheuttavan monelle päänvaivaa. Minäkin innostuin tempauksesta sen verran, että punaisen lihan lisäksi olen kieltäytynyt tässä kuussa myös kanasta. Eipä se mikään iso uhraus ole, mutta on tietysti hiukan ohjaillut valintoja.

(Niin, voisin nyt kirjoittaa aika pitkästi siitä, kuinka kovasti ärsyynnyin lukiessani tänään toisesta iltapäivälehdestä ikään kuin uutisena, että kasvissyöjä voi syödä muutakin kuin rehuja. Huoh. Selvästi tämä suuren suosion saanut lihattomuus on nyt saanut kaikki kliseiset ajatukset kasvissyönnistä taas heräämään.)

Eilen lihaton ruoka valittiin Lähi-itä-osastosta, koska parvekkeelta löytyi vielä minttua ja lehtipersiljaa, jotka piti saada syödyksi ennen pahempia pakkasia. Lähi-idän ruoista löytyykin monenlaisia kasvisruokia, ja yksi kiva puoli on, että lähes kaikki sopii hyvin yhteen. Tänäänkin söin eilisen pitaleipä-aterian jämiä, ja hyvinhän ne toimivat ilman leipiäkin.

Falafelien kohdalla kokeilin tällä kertaa Jamie Oliverin inspiroimana helpompia falafel-pihvejä. Ne tosin hajosivat paistaessa, mutta sehän ei sinänsä makua haittaa.

Falafel-pihvit

1 prk kikherneitä
1 pienehkö sipuli
5 valkosipulinkynttä
1 dl korianteria ja lehtipersiljaa
1 tl juustokuminaa
½ rkl suolaa
1 rkl vehnäjauhoja

Aja kaikki aineet tasaiseksi monitoimikoneessa – laita koneeseen ensin sipulit ja yrtit ja pyöräytä niitä viitisen sekuntia ja lisää sitten herneet. Lisää lopuksi myös jauho. Muotoile massasta kuusi pihviä ja paista ne pannulla tai pellillä.

Tarjoa esimerkiksi tomaatin ja kurkun, fetan, hummuksen ja chilisalsan kanssa.

Lisää Lähi-idän herkkuja:

http://leivastasirkushuveihin.blogspot.fi/2013/02/matkakuume-ja-falafelinkaipuu.html
http://leivastasirkushuveihin.blogspot.fi/2012/05/itamaan-ihmeita-taytetty-munakoiso-ja.html
http://leivastasirkushuveihin.blogspot.fi/2010/11/turkkilaisia-makuja.html

Ei kommentteja: