lauantai 24. maaliskuuta 2012

¡Tostadas, si!

 
Kävin jokin aika sitten ensimmäistä kertaa ravintolassa, jonne olin halunnut jo pitkään, Cafe de Nopalissa. Helsinkiläinen lounasravintola Cafe de Nopal tarjoaa ihan oikeaa meksikolaista ruokaa, ei siis tex-mexiä. Meksikolainen lounas oli aivan mahtavaa vaihtelua usein aika tylsiin lounasannoksiin. 

Cafe de Nopalin ruoka oli tuoreen ja raikkaan makuista, ihanan yksinkertaista ja aitoa – aidolla tarkoitan tässä sitä, että maut tulivat ihan oikeista kasviksista, eivätkä valmiskastikkeista.  Juuri sellaista ruokaa, jota toivon ravintolassa saavani. Kaiken muun hyvän lisäksi sain harjoitella lounasreissulla espanjaa, sillä tarjoilija ei puhunut suomea, enkä minä nyt tietenkään englantia alkanut puhua. Tarjoilijan kunniaksi on sanottava, että hän  suhtautui takeltelevaan kielenkäyttööni aivan ihanasti ja selitti sujuvasti lounasseuralleni heidän annoksensa aineksista englanniksi, minulle ystävällisen rauhallisesti espanjaksi.

Cafe de Nopalin lounasannokseni oli tostadas paputäytteellä. Samaa annosta on sittemmin täytynyt kokeilla kotonakin pariin kertaan. En voi sanoa pääseväni aivan ravintolan tasolle, mutta uskomattoman hyvää syötävää olen itsekin saanut aikaan. Ja helposti.

Tostada  (monikossa siis tostadas) koostuu paahdetusta tortillaletusta tai laakeasta tacokuoresta, jonka  päälle kasataan täytteitä. Tavallisesti täytteenä on jonkinlainen liha- tai kasvishässäkkä ja lisäksi silputtua sipulia, tomaattia, avokadoa, korianteria, raastettua juustoa ja jonkinlaista salsaa ja koko komeuden päälle puristetaan vielä sitruunan tai limen mehua. Aika yksinkertaista, siis.


Parasta tässä ruoassa on mielestäni raikkaus ja toisistaan erottuvat maut. Lisäksi ruoka on nopea tehdä ja sitä on helppo varioida esimerkiksi kasvissyöjille ja lihanhimoisille. Ja vaikka ruoka alkuun tuntuukin aika kevyeltä, niin kyllä sillä todistetusti vatsansa täyteen saa.

Tostadas kasvistäytteellä

Laakeita tacokuoria (tai itse tehtyjä, paahdettuja tortillalettuja)
Kidneypapuja (purkillinen)
Paprika
Sipuli
Pari tomaattia
Korianteria
Juustoa – mieto, kermainen juusto toimii parhaiten, ihan tavallinen edamkin on hyvää
Avokado
Sitruunaa
Valkosipulia
(Chiliä, säilöttykin chili käy hyvin)
Punaista salsakastiketta – kotitekoista tai kaupasta, tärkeintä että salsa on hyvää
suolaa

Valmista ensin kasvistäyte:
Paahda paprikaa 250-asteisessa uunissa grillivastuksella. Paprikan pinnan pitäisi tummua – kääntele paprikaa noin kymmenen minuutin välein, jotta kuori tummuu eri puolilta. Anna paprikan jäähtyä ja poista sitten kuori. Kuoren pitäisi irrota helposti. Pilko paprika pieniksi paloiksi. Hienonna valkosipulia ja halutessasi chiliä. Sekoita paprikat, valutetut pavut, valkosipuli ja chili. Mausta suolalla ja jätä maustumaan hetkeksi. Jos haluat täytteen lämpimänä, laita se vaikka uuniin odottamaan. Pavut eivät varsinaisesti tarvitse mitään kypsennystä, mutta moni tietysti tykkää, että ruoassa on jotain lämmintä.

Silppua sipuli hienoksi, pilko tomaatit pieniksi paloiksi, silppua korianteri, ja raasta juusto. Avokadon voi tarjota joko paloina tai guacamolena, kumpi vain enemmän miellyttää.
Kukin ruokailija voi hyvin koota tostadansa pöydässä, mutta ne voi kasata myös valmiiksi, ei kuitenkaan kovin paljon ennen ruokailua, jotta kuoret eivät vety liikaa. Lusikoi kuoren päälle kasvistäytettä, ripottele sen päälle tomaattia, avokadoa, sipulia, juustoraastetta ja korianterisilppua. Lisää vielä salsakastiketta ja sitruunamehua.

Lisukkeeksi sopii hyvin sitruunalla maustettu olut. Hieman kaipailin Ranskan herkkua, Desperados-olutta, mutta sen puutteessa Sol-olut sitruunalla terästettynä toimi ihan hyvin.


Ei kommentteja: