lauantai 14. tammikuuta 2012

Lontoon ihmeitä



Aloitin uuden vuoden Lontoossa museoita kierrellen, shoppaillen ja busseilla ajellen. Viiden päivän reissu oli hauska mutta aivan liian lyhyt. Seuraavalla kerralla toivon kuitenkin pääseväni Lontooseen hieman lämpimämpänä vuodenaikana. Vaikka Brittein saaret ovatkin niitä harvoja matkakohteita, joissa sade ei tunnu pelkästään masentavalta (ainakin minulla päällimmäinen ajatus sateesta ja tuulesta oli lähinnä se, että tämä nyt vain kuuluu tänne), olisi kaupunkia jaksanut katsella huomattavasti paremmin, jos ei koko aikaa olisi tarvinnut palella.

Mutta hyvin siis viihdyimme. Erityismaininnan ansaitsevat ainakin kaikki museot joihin ehdimme: Tate Modern, jonka esittelemästä 1900-luvun taiteesta nautimme suunnattomasti, British Museum, jonka valtavista kokoelmista jaksoimme kahdella vierailulla katsastaa vain pienen osan, ja Science Museum, joka hurmasi paitsi nörtin, myös humanistin muun muassa lentämisen, merenkäynnin, tietotekniikan ja elektronisen musiikin historiaa valottavilla näyttelyillään. Ja kaikki tämä ilmaiseksi (kuten monet muutkin Lontoon upeista museoista, joihin emme valitettavasti ehtineet). Lontoon museoita voi todella suositella ihan kaikille kaupungissa vieraileville, vaikka perinteiset taidenäyttelyt eivät houkuttaisikaan. Ainakin Science Museum oli täynnä myös erittäin innostuneita lapsia ja myös Tate Modernissa lapset oli huomioitu hienosti. Ja kun museot ovat ilmaisia, niin eipä sitten harmita, jos ei jostain syystä jossain viihdykään.

Trafalgar Square ja National Gallery, jonne emme ehtineet - se siis jäi seuraavan matkan ohjelmaan.


Hotellimme sijaitsi Lontoon itäpuolella, Shoreditchissä, joka on kovaa vauhtia kehittyvä kaupunginosa. Shoreditch on ilmeisesti lontoolaisten taiteilijoiden ja hipstereiden suosiossa ja tällä hetkellä kovastikin muodissa. Tähän en osaa ottaa kantaa, kun emme kovin tarkasti kaupunginosaa ehtineet koluta ja moni liikekin oli vielä joululomalla. Meidän makuumme Shoreditch oli kuitenkin sopivan rähjäinen, löytyi graffitteja, kuppiloita ja gallerioita. Hotellilta oli noin vartin kävelymatka Brick Lanelle, East Endin kuuluisalle kadulle, jolta löytyy mm.  vintageputiikkeja, currypaikkoja ja panimo.

Kiersimme tietenkin myös Notting Hillin, katsastimme Abbey Roadin studion, shoppailimme Camden Townissa ja katsastimme ne pakolliset nähtävyydet, Tower Bridgen, parlamenttitalon ja Trafalgar Squaren. Ehkä kuitenkin kaikista hauskinta oli päästä vihdoin, 26-vuotiaana, kaksikerroksisen bussin yläkertaan ja etupenkkiin. Se oli juuri niin hauskaa, mitä lapsena satukirjojen perusteella kuvittelinkin.

Notting Hillissä olisi riittänyt tutkittavaa, mutta kylmä sää ei houkuttanut ainakaan ulkona shoppailuun.

Ei kommentteja: