sunnuntai 23. lokakuuta 2011

Vuohenjuustoherkkua (Vuohenjuusto-parsakaalipiiras)

Tykkään kovasti suolaisista piirakoista, mutta ovathan ne arkioloissa vähän hankalia: eivät ihan täytä kunnon aterian tehtävää, mutta tuntuu tyhmältä tehdä ihan vaan itselleen naposteltavaksikaan. Etenkin, kun töistä tulee lounaskuponkien houkuttelemana käytyä syömässä toinen toistaan epäterveellisimpiä ja aivan liian suuria lounaita, ja illalla olisi kai fiksua pysyä lähinnä hedelmien parissa.

Vuohenjuusto-parsakaalipiiras on kuitenkin sen verran täyttävä herkku, että se menee hyvin kevyestä ateriasta. Ja jos kaveriksi tekee vaikka salaatin tai keiton, täyttyy vatsa taatusti. Toisaalta se on kyllä myös täydellinen väli- tai iltapala ja maistuu vaikka viinin kanssa filosofisten keskusteluiden siivittäjänä.

Tämä piiras on se ruokalaji, jonka takia rakastuin vuohenjuustoon. Sitä on siis syyttäminen paljosta, sillä kaikenlaisia vuohenjuustoa sisältäviä ruokia on tullut tehtyä ja tilailtua ravintoloissa sittemmin aikasen paljon. Resepti on taas, kuten useimmat suosikkini, helppo ja nopea, eikä vaadi ihmeellisyyksiä. Ja kuten niin monet muut suosikit, sekin on sarjaa ”löytyi jostain lehdestä joskus kauan sitten, mutta en ihan tiedä enää mistä, ja mitä siinä alkuperäisessä ohjeessa oikeastaan edes sanottiin”. Olen siis ehkä muokannut jotain. Ja usein oikaisen vielä senkin verran, etten laita munia ja kermaa. Menee niinkin.

Vuohenjuusto-parsakaalipiiras

300 g vuohenjuustoa
1 isohko sipuli
500 g parsakaalia
500 g voitaikinaa
2 kananmunaa
2 dl (ruoka)kermaa
suolaa, mustapippuria

Hienonna sipuli ja pilko parsakaali sopiviksi paloiksi – jos käytät pakasteparsakaalia, se on yleensä valmiiksi aika hyvin paloina, mutta voihan niistäkin isoimpia vähän pilkkoa. Kuullota sipulia hetki pannulla ja lisää pannulle myös parsakaali. Kypsennä niin, että sipuli on makeaa ja parsakaali hieman pehmennyt. Mausta kasvikset suolalla ja mustapippurilla. Sekoita kerma ja kananmunat. Pilko vuohenjuusto.
Peitä irtopohjaisen kakkuvuoan pohja leivinpaperilla. Kauli 2/3 voitaikinasta levyksi. Painele se kakkuvuoan pohjalle ja reunoille. Kauli lopusta taikinasta piirakalle kansi. Laita parsakaali ja sipuli piirakan pohjalle ja levitä päälle juusto. Kaada päälle kermaseos. Asettele kansi piirakan päälle ja yhdistä reunojen ja kannen taikinat. Pistele kanteen haarukalla ilmareikiä.
Paista piirasta 225-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia.

Ei kommentteja: