lauantai 24. syyskuuta 2011

Tomaattinen keikautus

Kunnia sille jolle kunnia kuuluu: tätä(kään) herkkua en olisi keksinyt tehdä ilman Pastanjauhajia. Sieltä ensimmäisenä bongasin keikausversion tomaattipiiraasta ja päätin, että sellaista olisi saatava. Ja kun yhtenä perjantaina tajusin kotoani löytyvän sekä tomaatteja että parmesaania, oli pakko komentaa poikaystävä kauppaan hakemaan voitaikinaa.



Minulla ei tietenkään ole uunin kestävää paistinpannua. Monenlaisia pannuja ei laatikoihin mahdu, ja jouduin sitä paitsi kieltäytymään äidin tarjoamasta valurautapannusta senkin takia, etten jaksanut kunnolla edes nostaa sitä. Tekele onnistui kuitenkin ihan hyvin niinkin, että paistoin tomaatteja ensin pannulla ja kaadoin ne sitten uunivuoan pohjalle. Voihan se olla, että joku makuhippunen jäi nyt sitten paistinpannuun, mutta kyllä se keikauskakku hyvältä silti maistui. Muuntelin ohjetta muutenkin, kuten tapoihini kuuluu.

Tomaattien, basilikan ja voitaikinan ystävänä tykkäsin tästä todella paljon – jos ei välitä voitaikinasta, niin ei tätä kyllä kannata tehdä. Minulle tämä oli erinomainen iltapala, ja söimmekin koko annoksen kerralla. Oli se ehkä vähän liikaa, mutta minkäs sitä voi kun itsehillintä pettää.

Leivokseen ei mennyt ihan koko pakettia voitaikinaa, ja lopusta sai kätevästi juustotikkuja (kun se parmesaanikin oli siinä esillä). Nekin tuli naposteltua heti.

Tämä on taas tällainen resepti, jossa määriä on vähän vaikea sanoa – taikinaa niin, että koko vuokaan riittää sentin kerros ja tomaatteja niin, että ne puolikkaina täyttävät vuoan pohjan. Basilikaa ja juustoa ihan oman maun mukaan. Jos tahtoo paksumman tai ohuemman pohjan, enemmän tomaatteja tai jotain vastaavaa, niin siitä vaan – tuskin tuo pilalle menee.

Tomaattikeikauskakku

Voitaikinaa (n. 300g)
Kirsikkatomaatteja (n. 20 kpl)
30 g voita
oliiviöljyä
3 rkl sokeria
suolaa
mustapippuria
basilikaa
(chiliä)
parmesaania raastettuna tai palasina (n. 1 dl)

Kauli voitaikina noin sentin paksuiseksi ja leikkaa siitä uunivuoan kokoinen pala. Puolita tomaatit. Itse pilkoin vielä pätkän chiliä sekaan, mutta se ei ole pakollista – laitoin vaan kun sitä sattui olemaan. Laita voi, öljy ja sokeri paistinpannuun ja lämmitä. Kun sokeri on sulanut, lisää pannuun tomaatit ja mausteet. Anna tomaattien lämmitä noin minuutti. 

Asettele tomaatit uunivuoan pohjalle leikkauspinta pohjaa vasten. Kaada päälle liemi paistinpannun pohjalta. Peitä tomaatit taikinalla.

Paista 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes taikina on kypsää. Anna jäähtyä hetki ja keikauta ympäri lautaselle. Ripottele päälle parmesaania ja halutessasi tuoretta basilikaa.

Ei kommentteja: