sunnuntai 18. syyskuuta 2011

Chilisäilöntää, osa 2





Ylläoleva kuva on otettu parvekkeellani eilen. Chilissäkin on taas vaihteeksi monta pientä hedelmän alkua, eli säilöäkin vielä pitänee. Lupailin kirjoittaa chili-valkosipulitahnan ohjeen, kunhan se on testattu. No, nyt on. Tahna on säilynyt hyvin jääkaapissa, ja hoitaa kyllä hommansa, eli tulista on. Eilen laitoin kaksi teelusikallista salsasatsiin ja oli kyllä tulista.

Halusin tehdä tahnan, jota voisin lisäillä lähes ruokaan kuin ruokaan. Käytän valosipulia ja chiliä niin paljon, että niiden yhdistelmällä kyllä on käyttöä. Yleispätevyyden takia en halunnut tehdä tahnasta liian makeaa tai etikkaista. Jonkun verran sokeria ja etikkaa silti laitoin, samoin suolaa, sillä ne auttavat säilyvyydessä. Eivät ne silti tunnu haittaavan, sillä tahna on niin tulista, ettei sitä paljon voi käyttää, ja tällöin myös muita mausteita tulee tosi vähän. Ajattelin alun perin jättää myös tomaatin kokonaan pois – eihän jokaiseen ruokaan tarvitse tomaattia tunkea. Päädyin kuitenkin laittamaan tahnan sekaan myös hiukan tomaattipyreetä, ettei se olisi aivan liian vahvaa.

Tapojeni mukaan en tietenkään kirjoittanut tahnan ohjetta muistiin sitä tehdessäni, joten ohje on muistinvarainen. Tahna on nyt ollut jääkaapissani suunnilleen kuukauden, ja on edelleen ihan kunnossa, eli aika säilyvää on. Jotenkin näin se  meni:

Chili-valkosipulitahna
 
n. 1 dl silputtua chiliä ja valkosipulia (molempia suunnilleen yhtä paljon)
1 rkl sokeria
2 tl suolaa
2 rkl etikkaa
2 rkl tomaattipyreetä
2 rkl vettä
Tilkka öljyä

Kuullota chiliä ja valkosipulia hetki kattilan pohjalla. Soseuta halutessasi joko sauvasekoittimella tai morttelissa – itse tein morttelissa, sillä tuli mielestäni tarpeeksi tasaista. Laita muussi takaisin kattilaan, lisää muut aineet ja lämmitä kiehuvaksi. Säilö lasipurkkiin.

Ja varoituksen sana: chiliä ja valkosipulia kuullotellessa kannattaa olla varovainen, itse yskiskelin aikasen pitkään noita höyryjä hengiteltyäni. Kannattaa myös harkita muovihanskoja ja pestä käsiä ja astioita pitkän kaavan mukaan operaation jälkeen. Eikä missään tapauksessa kannata maistella tahnaa pelkästään.

Ei kommentteja: