sunnuntai 19. joulukuuta 2010

Jouluista: omena-oliiviöljykakku


Flunssa alkaa viimeinkin hieman helpottaa, ja eilen oli jo pakko päästä leipomaan. Kaapista löytyi maustamatonta tuorejuustoa ja hedelmäkulhosta omena, joten valinta oli helppo. Tämä kakku on paitsi helppo valmistaa, mielestäni myös aivan mahtavan makuinen.  

Kakkua tehdessäni tajusin, että tämä sopisi hyvin vaikka joulupöytään. Omasta maustehyllystäni oli sattunut loppumaan kardemumma, ja kun laitoin kakkuun sen sijalle neilikkaa, mausta tuli tavallistakin jouluisampi. Oikeastaan taikina maistui melkein pipareilta.



Oliiviöljy kakussa saattaa kuulostaa oudolta, mutta ei tee kakusta mitenkään äärettömän erikoisen makuista. Oikeastaan tämä kakku on aika lähellä ihan perinteistä suomalaista jouluista maustekakkua – täytyy tosin sanoa, että mikään maistamani maustekakku ei ole koskaan ollut näin pehmeä, mehevä ja maukas. Toinen hyvä vertauskohta on täytteen takia tietysti porkkanakakku. Juuri oliiviöljyn ja omenoiden ansiosta kakun leipominen on helppoa: ei tarvitse vaahdottaa tai sulattaa voita, ja pehmeiden omenoiden raastaminen on helppoa.

Omena-oliiviöljykakku

Taikina:
1 ½ dl oliiviöljyä
3 dl sokeria
3 munaa
3 ½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
2tl kanelia
1 tl kardemummaa (tai 1tl neilikkaa)
½ tl suolaa
1 tl inkiväärijauhetta
1 dl mantelirouhetta
2 omenaa raastettuna

Kuorrutus:
50 g sulatettua voita
200 g tuorejuustoa
1 tl vaniljasokeria
4-5 dl tomusokeria
Pinnalle mantelirouhetta

Vatkaa öljy ja sokeri kuohkeaksi ja lisää munat yksitellen koko ajan sekoittaen. Lisää kuivat aineet ja omenaraaste. Kaada voideltuun ja jauhotettuun 2-litraiseen kakkuvuokaan. Paista 175 asteessa noin 1 tunti 20 minuuttia.

Valmista kuorrute sekoittamalla kaikki aineet tasaiseksi. Halkaise kakku kahteen osaan. Levitä kuorrute kakun väliin ja päälle. Ripottele pinnalle mantelirouhetta.

Kakku säilyy jääkaapissa useita päiviä ja maku vain paranee. Tein itse tällä kertaa vain puolikkaan annoksen ja totesin, että se olisi hyvä lahja tai vieminen kyläpaikkaan, pienen kakun kyllä saa syötyä aika helposti (ainakin kaikilla omilla tuttavillani on kyllä joulun aikaan kaapit täynnä herkkuja, joten ei sinne yleensä mitään isoja kakkuja tarvita). Tietysti taikinan voisi myös levittää pellille levyksi, päällystää kuorrutteella ja leikata leivoksiksi. Alkuperäinen ohje on muistaakseni Kudin kuvalehdestä parin vuoden takaa.

Ei kommentteja: