lauantai 17. tammikuuta 2015

Jauha lihaa


Kun punaista lihaa viitisentoista vuotta vältellyt ihminen etsii lihanjauhamisohjeita internetistä, siinä on jotain vähän kummallista. Niin kuitenkin pääsi käymään, kun kaverini halusi kokeilla, tulisiko itsejauhetusta lihasta hyvät hampurilaispihvit.

Purilaisohjeita on netti pullollaan, mutta ainakaan suomeksi en löytänyt kovin paljon ohjeita lihan jauhamiseksi. Nyt seuraakin ohjeistukseni hampurilaispihvien tekemiseen ihan itse, ihan alusta.

Mitä välineitä tarvitset?


Jauhamiseen tarvitaan lihamylly – käsikäyttöinen tai sähköllä toimiva kelpaavat molemmat. Toki monitoimikoneellakin voisi kokeilla, mutta en ole ihan varma että se maksaisi vaivan, sillä monitoimikone jauhaa lihan helposti täysin mössöksi.
Lihamyllystä käytetään suht karkeaa terää, omassa Kenwoodissani on kolme vaihtoehtoa, joista valitsin sen keskimmäisen.

Millaista lihaa?

Pihvilihassa tärkeintä on riittävä rasvan määrä, sillä rasvattomasta lihasta tulee kuivaa. Meillä oli kokeilussa lampaanlapaa ja naudanrintaa ja molemmat toimivat oikein hyvin. Jos haluaa hyödyntää jotain kuivempaa osaa, voi sekaan laittaa vaikka pekonia rasvaisuutta tuomaan.
Ja tietenkin, kuten jauhelihassa yleensäkin, itse jauhaessakin voi hyödyntää niitä halpoja osia, joista ei mitään pihvejä synny ja vaikka sekoitella erilaisia lihoja. Aloittelijalle on kuitenkin varmasti helpointa ostaa yksi riittävän rasvainen lihapala ja jauhaa se.

Miten se tehdään?


Ennen jauhamista liha kannattaa pilkkoa pieniksi paloiksi, eli sen kokoisiksi, että ne mahtuvat lihamyllyn syöttimestä läpi. Sitten ne kannattaa laittaa suunnilleen puoleksi tunniksi pakastimeen. Liha ei siis saa jäätyä, mutta hyvin kylmä, lähes kohmeinen liha on paras sekä jauhamisen että hygienian kannalta.

Lihamyllyn osat kannattaa myös laittaa hetkeksi pakastimeen, vaikka jääkylmiä metalliosia onkin aika ärsyttävää käsitellä. Kannattaa siis ottaa lihat pakkasesta vasta kun mylly on kasattu, sillä kylmien osien kanssa kasaaminen voi viedä hetken.

Ja sitten jauhamaan, eli lihat vain läpi myllystä. Jos jauhelihan joukkoon haluaa sipulia tai valkosipulia, nekin voi pistää suoraan lihamyllyn läpi.

Jauhelihasta pihveiksi


Mausta liha haluamillasi mausteilla – vähintään suolalla ja pippurilla. Hampurilaiseen tulee usein aika paljon makuja, joten pihvit eivät välttämättä tarvitse hirvittävästi mausteita. Halutessaan sekaan voi toki heittää vaikka juustoa tai maustekastikkeita. Jauhettua lihaa ei kuitenkaan kannata turhaan liikaa sekoitella, jos ei halua pihveistään liian tiiviitä. Pihviin voi lisätä kananmunaa, mutta ei se mitenkään välttämätöntä ole. Kananmunakin tekee pihveistä vähän kovempia, joten jos haluaa pihvin olevan syödessä mureneva, munan voi jättää pois. (Kerrottakoon, että meidän pihveissämme oli kananmunaa, ja ihan hyviä olivat.)

Muotoile lihasta pihvejä puristamalla niistä käsissäsi ensin palloja, jota sitten voi taputella pihveiksi. Ovatko pihvit ohuita vai paksuja, se on makuasia. Jos haluat jättää pihvit sisältä edes vähän raaoiksi, ei tietenkään kannata tehdä niistä ihan ohuita.

Paista pihvit kuumalla pannulla. Rasvaa et pannulle tarvitse, sillä lihan rasva kyllä riittää. Ainakin minun seuralaiseni halusivat pihvinsä mediumina, ja silloin pihvejä ei montaa minuuttia tarvinnut paistaa. Me sulatimme jenkkityyliin osalle pihveistä vielä juustoa, eli laitoimme juuri käännetyn pihvin päälle juustosiivun ja annoimme sen sulaa kun pihvi kypsyi valmiiksi.

Ei kommentteja: