sunnuntai 14. joulukuuta 2014

Kreikkalainen lämmitys loppusyksyn flunssaan (kasvismoussaka)




Kun flunssa tekee tuloaan ja väsyttää, ruoan pitää olla lämmintä ja maukasta. Moussaka täyttää vaatimukset hyvin. Siihen voi halutessaan laittaa extramäärän valkosipulia ja vaikka vähän chiliä flunssaa peittoamaan, ja tomaattipohjainen kastike on riittävän vahvan makuinen, jotta sen maistaa vähän nuhaisenakin.

Moussaka ei ole ihan se nopein ruoka ja vähän sen eteen saa nähdä vaivaakin, mutta kerralla syntyy helposti isokin annos. Eikä sitä vaivannäköäkään niin valtavasti ole: tällä kertaa katsoin kellosta aikaa, ja ruoan valmisteluun meni 35 minuuttia. Ei siis mielestäni ihan valtavasti. Toki moussakan pitää tämän jälkeen vielä antaa paistua suunnilleen 45 minuuttia.

Käytin paria kikkaa helpottamaan kokkausta. Ensinnäkin tein molemmat kastikkeet samalla pannulla, jota en pääsyt välillä. Tiskin määrä ei varmaankaan ole kaikille ongelma, mutta koska en omista tiskikonetta, on ihan kiva päästä pesemästä ylimääräistä pannua. Lisäksi käytin moussakaan purkkiherkkusieniä. Ne eivät tietenkään ole yhtä maukkaita kuin tuoreet, mutta säästäähän niitä käyttämällä vähän vaivaa. Kastikkeen raikastukseksi laitoin siihen kaapista löytyneet kirsikkatomaatit. Niitä ilmankin moussaka syntyy, mutta suosittelen silti lämpimästi kokeilemista.

Perinteisesti moussaka tehdään lampaan jauhelihasta, mutta minä tein tietenkin kasvisversion, kun en punaista lihaa syö. Ruokaan voisi kuitenkin soijarouheen ja sienten sijaan laittaa vaikka 250 grammaa jauhelihaa ja paistaa sen sipulin kanssa. Muuten lihaversio onnistuisi varmasti samalla reseptillä.

Moussaka
Munakoiso

Sipuli
Valkosipulia (2-6 kynttä maun mukaan)
1 prk tomaattimurskaa
1 prk herkkusienisiivuja (tai muutama tuore herkkusieni)
1 dl soijarouhetta (+n. 1 dl vettä)
12 kirsikkatomaattia
oreganoa, kanelia (n. ½ tl), suolaa ja pippuria sekä halutessasi chiliä

3 rkl voita
3 rkl vehnäjauhoja
4 dl maitoa
1 dl juustoraastetta (esim. emmentalia)
½ tl muskottipähkinää

Leikkaa munakoiso ohuiksi siivuiksi (pitkittäissuuntaan leikattuja siivuja on ehkä helpompi käsitellä, mutta ei sillä mallilla oikeasti ole väliä). Asettele siivut uunipellille, voitele ne ohuesti öljyllä ja paista 200-asteisessa uunissa parikymmentä minuuttia.

Silppua sipulit. Kuullota niitä öljyllä hetki, lisää pannulle tomaatit, soijarouhe ja vesi ja kypsytä pari minuuttia. Kaada uunivuokaan ja sekoita siinä tomaattimurskan ja herkkusienten kanssa. Mausta seos oreganolla, kanelilla, suolalla ja pippurilla. Lisää myös chiliä, jos haluat potkua ruokaan.
 

Valmista valkokastike: sulata voi pannussa, sekoita sen joukkoon jauhot. Lisää maito vähän kerrassaan joukkoon niin, että sekoitat kastikkeen joka välissä tasaiseksi. Sekoita lopuksi joukkoon vielä juustoraaste ja muskottipähkinä.
 

Lado munakoisosiivut tomaattikastikkeen päälle. Ei haittaa, jos siivuja tulee pari päällekkäin, sillä esikypsytetyistä munakoisosiivuista tulee kyllä kypsiä. Levitä valkokastike munakoisojen päälle niin, että ne peittyvät.
 

Paista 175-asteisessa uunissa noin 40-45 minuuttia. Anna moussakan vetäytyä muutama minuutti ennen tarjoilua.

Ei kommentteja: