maanantai 8. elokuuta 2011

Kesän paras kakku: pavlova



Tykkään kaikenlaisista täytekakuista, mutta tuoreista marjoista tehdyt kermaa sisältävät kakut taitavat kuitenkin olla suosikkejani. Mansikkakakuista on vaikea valita suosikkia, mutta jos joku täytyy valita, taitaa se olla pavlova. Pavlova on helppo tehdä ja mansikoiden, marengin ja kermavaahdon yhdistelmä on yksinkertaisesti täydellisyys.

Pavlovasta on helppo tehdä myös suklaaversio (kuten kuvassa), mutta se taitaisi sopia paremmin vadelmien kanssa, mansikoiden  kanssa sopii mielestäni paremmin ihan tavallinen marenki. Suklaaversiossa maissitärkkelys vain korvataan kaakaojauheella.



On pavlovassa vikansakin: se ei sovi isoihin juhliin, ei ainakaan meillä kun kuuden valkuaisen kakku tulee syötyä neljän hengen porukalla. Pavlova ei myöskään sovi säilyteltäväksi, vaan on parasta heti tuoreeltaan. Marenki vettyy aika nopeasti, joten kannattaa täyttää kakku mahdollisimman viime hetkellä.

Mutta on se hyvää. Ehkä vielä täytyy ehtiä tehdä yksi, kun marjoja on saatavilla.

Pavlova

4 valkuaista
2 2/3 dl sokeria
1 tl valkoviinietikkaa tai sitruunamehua
1/2 tl vaniljasokeria
2/3 rkl maissitärkkelystä tai kaakaojauhetta

Päälle:
kermavaahtoa ja marjoja

Vatkaa valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Lisää etikka tai sitruunamehu ja maissitärkkelys tai kaakaojauhe (molemmat kannattaa siivilöidä taikinaan). Vaahdon täytyy olla niin paksua, että kun vatkaimet nostaa siitä, se jää huipuiksi, jotka pysyvät pystyssä lähes kokonaan.
Levitä vaahto pellille ympyräksi ja tee reunoista hieman korkeammat kuin keskustasta voit myös pursottaa pohjan ja tehdä reunoille ruusukkeet – itse vain pidän rennosta pavlovasta, jonka päälle kasataan iso kasa kermavaahtoa ja marjoja. Paista kakkua 120-asteisessa uunissa 1 ½ tuntia – pinnan pitää hieman halkeilla. Kypsän pohjan kuuluu kuitenkin olla sisältä pehmeää ja tahmeaa. Levitä kermavaahto ja marjat pohjan päälle ja tarjoile mahdollisimman pian.

Ei kommentteja: