tiistai 16. heinäkuuta 2013

Barcelona ja täydellisen ravintolan metsästysRavintolasuosikkejani on listattuna täällä

Barcelona on ehdottomasti herkuttelukaupunki. Hyviä ravintoloita löytyy ympäri kaupunkia, samoin kahviloita, leipomoita ja herkkupuoteja. Ja tietenkin kauppahalleja, joissa voi paitsi ihastella ja ostaa kaikenlaisia herkkuja, myös juoda kahvia, napata parit tapakset tai vaikka syödä kokonaisen aterian.

Barcelonasta löytyy kaikenlaisia etnisiä ravintoloita, niin ympäri maailmaa kuin Espanjan kaikilta alueilta, ja tietenkin myös perinteistä katalonialaista ruokaa. Se, mistä Barcelona kuitenkin parhaiten tunnetaan, on sen moderni lähestymistapa klassisiinkin ruokalajeihin. Tätä lähestymistapaa voi tutkailla hienoissa ravintoloissa, mutta jonkinlainen jokaturistin kukkarolle sopiva versio siitä on kyllä nautittavissa ihan edullisestikin. Ja kun nyt sanon jokaturistin versio, en tarkoita, että kyseessä olisi turistirysän baari, johon hyväuskoinen matkalainen huijataan, vaan puhun ravintoista, jotka tarjoavat hyvää, kekseliästä ruokaa normaalituloisen kukkarolle sopivaan hintaan, ja joissa myös paikalliset käyvät. 

Vähän churroja välipalaksi.
Parhaita Barceloniassa kokeilemiani ravintoloita voisi lähes kaikkia kuvailla sanoilla yksinkertainen ja kekseliäs. Sellaisia erinomaiset annokset Barcelonassa usein ovat: simppeleitä, vain muutamista hyvistä raaka-aineista koostuvia, yksinkertaisesti valmistettuja, mutta jollain tapaa kekseliäitä, tai ainakin tarkasti mietittyjä ja huolella valmistettuja. Aika usein Barcelonan reissuillani olen katsonut eteeni tuotua annosta ihastuneena ja sitten todennut, että eihän tässä nyt oikeastaan mitään niin kovin ihmeellistä ollutkaan, vain kekseliäästi yhdisteltyjä aineksia, kauniisti aseteltuina ja hyvin valmistettuina.

Mistä sen erinomaisen ravintolan löytää?

Barcelona kehittyy kovalla vauhdilla ja myös turismi taitaa edelleen kasvaa – tuntuu, että joka kerta kun menen kaupunkiin, turistilaumat ovat vallanneet siitä yhä suuremman osan. Kuten yleensäkin, suosituimmat turistialueet eivät välttämättä ole paras paikka etsiä hyvää (ja edullista) ravintolaa. Barcelona ei kuitenkaan ravintoloiden suhteen ole mielestäni mikään pahin huijaripaikka

Jopa turismin ydinalueelta, Barri Goticista, löytyy kyllä paljonkin hyviä ravintoloita ihan kohtuullisin hinnoin. Lisäksi alueelta löytyy erinomaisia tapaspaikkoja (vaikkapa tämä). Aivan huijatuksi en muista gottilaiskortteissakaan koskaan tulleeni. Hinnat eivät ehkä ole kaupungin halvimpia, mutta yleensä ruoka on hyvää. 

Myös Ravalin alue Ramblan eteläpuolella on koko ajan enemmän ja enemmän turistien aluetta. Se tarkoittaa hintojen nousua ja trendikkäiden ravintoloiden lisääntymistä. Toisaalta Ravalista löytää edelleen naurettavan halpoja aterioita. Sanomattakin pitäisi silti olla selvää, että jos maksaa vaikkapa falafeleillä täytetystä pitaleivästä alle kolme euroa, ei voi ihan gourmeeateriaa odottaa. Raval kehittyy kuitenkin nyt sellaista vauhtia, että pari vuotta vanhan opaskirjan ravintolasuosituksiin ei välttämättä kannata luottaa.

Hyviä ravintoloita löytyy kuitenkin ympäri kaupunkia, ja esimerkiksi Gracian ja Poblenoun alueita voin suositella lämpimästi. Hinnat ruokalistoissa eivät välttämättä ole valtavasti turismin ydinaluetta edllisempia, mutta yleensä noilla hinnoilla syö hyvin. Kunhan valitsee ravintolan fiksusti.

Mutta miten sen hyvän ravintolan tunnistaa?

Koska olen jokaisella Barcelonan reissullani kokenut parhaat ruokaelämykset juuri tietyntyyppisissä ravintoloissa, uskon oppineeni tunnistamaan ne melko hyvin. Ravintolan pitää olla ensinnäkin moderni – niin, tiedän kyllä, että sellainen vanha tyyli viehättää monen silmää, ja kyllähän se minuunkin usein vetoaa, mutta pelkistetyt, nuorekkaat paikat nyt sattuvat yleensä tarjoamaan parempaa ruokaa. Yksinkertaista sen olla pitää, sillä usein sisustus kertoo jotain ruoankin tyylistä. Sitten varmistetaan, että ravintolassa on syömässä joku muukin, ja vilkaistaan, että lista miellyttää niin sisällöltään kuin hinnaltaankin.

Yksinkertaista, kaunista ja herkullista.
Menu del dia, helppoa ja halpaa

Päivän menu, eli menu del dia on ehdottomasti helpoin ja halvin tapa saada vatsansa täyteen Espanjassa. Yleensä noin kympin maksava menu sisältää alku-, pää- ja jälkiruoat, tavallisesti myös leivän ja juoman, eli veden tai viinin. Annokset eivät ole valtavia, mutta kun syö kolme ruokalajia, saa kyllä vatsansa täyteen. Ja onhan menussa toki sekin hyvä puoli, että jos joku osa ei olekaan kovin ihmeellinen, jää siltä kaksi hyvää ruokalajia syötäväksi. Sekin tietysti helpottaa monen elämää, että menu del dia löytyy usein myös englanniksi, vaikka ruokalista muuten olisi vain katalaaniksi tai espanjaksi.

Kympin menulta ei tietenkään voi odottaa mitään aivan ihmeitä, ja se onkin yleensä aika pelkistetty. Se ei silti tarkoita, etteivätkö maut voisi olla kohdallaan. Katalaanit ovat tainneet tajuta sen, mikä monelta suomalaiset lounasravintolalta on hukassa, eli että lounaalla kannattaa pidättäytyä annoksissa, jotka voi tehdä nopeasti hyvin.

Espanjalaisten lounasaika on lomalaista miellyttävästi hiukan suomalaista myöhemmin. Syömään ei siis kannata mennä paljon ennen yhtä, ja kolmeltakin vielä yleensä ehtii. 

Mutta kun ei ole lounasaika, mutta vatsa kurnii!
Kuvassa yksi (1) tapasannos, hinta taisi olla 2e.
Barcelonassa se, että haluaa jotain pientä ei ole ongelma. Joka nurkasta löytyvistä leipomoista saa täytettyjä sämpylöitä ja tietenkin myös makeita herkkuja. Aika monissa leipomoissa on ainakin pari pöytää myös kahvittelijoille ja tietysti hyvällä säällä sämpylän syö kyllä mielellään puistossakin. Arkiaamuisin kahvi ja croissant irtoaa yleensä korkeintaan kahdella eurolla ja leipomoissa tarjoukseen saa usein valita croissantin sijaan myös pikkusämpylän.

Myös kaikista baareista saa ainakin jotain syötävää, vaikka sitten churroja. Halvimmalla selviää, jos istuu tiskillä. Sitä ei tarvitse stressata, onko paikka kaljakuppila vai kahvila, yleensä kaikki ovat vähän kaikkea. Tiskille siis vaan, ja siinä voi yleensä samalla tutkailla ruokatarjontaa. Tapaksia saa usein jo aamusella.

Tietysti voi mennä myös kauppahalliin. Isommissa halleissa myödään usein eväiksi hedelmäsalaatteja, -mehuja ja sämpylöitä. Hallin kahvilasta taas saa yleensä mitä vaan kahvista viinilasilliseen ja kinkkusiivuista leivokseen. Hallit menevät kiinni kolmen maissa, joten niihin kannattaa suunnata ennen lounasta.

Illalla tapaksista syö helposti vatsansa täyteen – jos nyt siis on jotain syönyt aiemminkin päivällä. Annokset ovat yleensä sen verran isoja, että kahden ihmisen kannattaa ottaa jaettavaksi enintään kolme, jos nyt ei kovin kamala nälkä ole. Annosten koko kuitenkin vaihtelee, joten kannattaa hiukan vakoilla naapuripöytiin, ennen kuin tilaa tapaksia.

Ei kommentteja: