keskiviikko 6. toukokuuta 2015

Cinco de mayo ja empanadat


Eilen ainakin Meksikossa ja USA:ssa moni juhli cinco de mayoa. Ai siis mitä? No,cinco de mayo eli toukokuun viides on meksikolainen juhlapäivä, jota vietetään Pueblan taistelun muistoksi. Se on iso juhla muun muassa Yhdysvaltojen meksikolaissiirtolaisille, ja siksipä moni jenkkiläinen ruokasivusto tuuttasikin viimeisen viikon aikana valtavat määrät reseptejä cinco de mayon juhlintaa varten. Niitä luettuani minun oli ihan pakko saada jotain meksikolaista herkkua eilen.

Päädyin lopulta empanadoihin, koska mitään isoa ei töiden jälkeen tehnyt mieli ja ajattelin että empanadat olisivat kohtalaisen helppoja. Vaikka kyllähän niiden väsäämiseen sitten yli tunti vierähti.



Tein empanadoja jo helmikuussa ravintolapäivään, mutta nyt muokkasin reseptiä vähän ja vaihdoin täytteitä sellaisiin, joista syntyy helposti vähän pienempi annos. Sain aikaan 23 empanadaa.

Empanadat pinaatti-paprika-herkkusienitäytteellä


Taikina:
250 g margariinia (tai voita)
½ dl rypsiöljyä
8 dl vehnäjauhoja
1 dl vettä

Nypi rasvat ja jauhot yhteen. Sekoita vesi joukkoon. Laita taikina hetkeksi kylmään.

Täyte:
Paprika
180 g pinaattia
pieni purkki säilykeherkkusieniä (115 g)
5 valkosipulinkynttä
1 tl paprikajauhetta
chiliä/chilikastiketta maun mukaan
1 dl juustoraastetta

Pilko paprika pieniksi paloiksi, hienonna pinaatinlehtiä hiukan pienemmiksi ja silppua valkospilunkynnet. Paista paprikapalat lähes kypsiksi, lisää paprikajauhe, valkosipuli, pinaatti ja chili. Kun pinaatti on kypsää, nosta pannu pois hellalta ja anna täytteen jäähtyä. Sekoita juustoraaste jäähtyneen täytteen joukkoon.

Ota taikina pois kylmästä. Jos se tuntuu aivan liian muruiselta, anna sen lämmitä hetki. Kauli sitten taikinasta noin kahden millin paksuinen levy ja ota siitä pyöreitä paloja. Laita jokaiselle palalle hiukan täytettä ja purista reunat kunnolla yhteen niin, että piiraista tulee puolikuita.

Empanadojen sulkemisesta kirjoitin pidemmin täällä.

Ei kommentteja: