sunnuntai 24. helmikuuta 2013

Matkakuume ja falafelinkaipuu

Matkakuume iski taas. Haluan vuorotellen Barcelonaan, Lontooseen ja New Yorkiin, unelmoin Meksikosta ja katselen kaihoten kuvia tuttujen Aasian kiertomatkoilta. Ehkä eniten kaipaan nyt kuitenkin paikkoihin, joissa olen jo käynyt. Tutuista paikoista kaipaa monenlaisia juttuja: niitä, jotka on jo todennut hyviksi, ja niitä, joiden tietää olevan siellä, mutta joihin ei vielä ole ehtinyt tutustua. 

Yksi juttu, jota olen lähiaikoina kovasti kaipaillut, on Maoz ja ihanat falafelit. Maoz on periaatteessa yksi pikaruokaketju muiden joukossa, ei mitään ihmeellistä. Se on kuitenkin oma suosikkini, jonka etsin matkoillani aina kun mahdollista. Olen bongannut sen Barcelonassa, Madridissa, Lontoossa ja New Yorkissa ja erityisesti Barcelonan matkoilla Maozilla on aina oma osansa.

Koska lähimpään Maoziin on aika pitkä matka, olen koettanut (vaihtelevalla menestyksellä) tehdä jotain vastaavaa kotona. Tänään onnistuin parhaiten. Iso Ahkera auttoi kovasti. Sen ansiosta falafelien massasta tuli juuri sopiva. Ja Glorian ruoka ja viini –lehden uusin numero auttoi vihdoin tajuamaan, mitä siinä ihanassa, supertulisessa yrttikastikkeessa oikein on. Paitsi että omastani ei kylläkään tullut supertulista, kun olin turhan varovainen chilin kanssa. Maista siis kastiketta tekovaiheessa ja arvioi, kuinka tulista haluat. Viilasin taas reseptiä hiukan, joten tässä oma versioni.

Yrttikastike falafeleille
nippu lehtipersiljaa
nippu korianteria
1-2 punaista chilipalkoa
¼ paprikaa
4 valkosipulinkynttä
1 tl juustokuminaa
suolaa
n. ½ dl oliiviöljyä
Jauha tasaiseksi monitoimikoneella tai sauvasekoittimella.

Ja koska tänään oli päivä, jolloin kaikki jostain syystä onnistui, sain viimein myös falafelit onnistumaan ja pitaleivät kohoamaan juuri oikeanlaisiksi. Falafeleistä suuri kiitos kuuluu apurilleni IsoAhkeralle. Kyllä se taas olikin ahkera.

Ei kommentteja: