sunnuntai 6. tammikuuta 2013

Barbeque-kastikkeen harjoittelua
Hyvä barbeque-kastike on vaan ihan vastustamatonta. Sen takia on pakko saada ruokaa, jota ei oikeastaan haluaisi syödä, rasvattua, grillattua, ranskalaisia ja aika usein jotain lihaakin. Ihan vaan että saa syödä sitä kastiketta.

Myönnettäköön: tykkään aivan älyttömästi McDonald´sin barbeque-dipistä, ja kun sitä ei väliaikaisesti saanut Suomesta, sain jopa kerran Ranskassa säälittävän ”Olen niin onnellinen”-hetken ”Klassikkodipit ovat taas täällä”-mainoksen ansiosta. Suomessakin syön Mäkkärissä juuri sen dippikastikkeen takia. Ja unohdan hetkeksi kaikki lisäaineet, rasvat ja muut ällöttävyydet. Koska se kastike vaan on niin hyvää.

Viimekesäisellä jenkkien matkalla yksi mahtavimmista ruokahetkistä oli se, kun koko päivän ajettuamme päädyimme grilliruokapaikkaan ja sieltä sai ottaa leipien ja (bataatti)ranskalaisten seuraksi neljää erilaista barbeque-kastiketta. Kaikki olivat hyviä, ja niiden maistelu teki todellakin onnelliseksi.

Kun kysyin poikaystävältä, mitä hän haluaisi synttäripäivänään syödä, oli vastaus pihvi, ranskalaiset ja barbeque-kastike. Toimeen siis, tällä kertaa kokeilin Jamie Oliverin reseptiä (kirjasta 15 minuutin ateriat), eräänlaista pikakastiketta. Jamien reseptissä kastiketta ei oikeasti edes keitetä, mutta minä tapojeni mukaan hiukan muokkasin aineita ja kiehautinkin kastiketta vähän. Vaihdoin hunajan tilalle siirapin, tabaskon tilalle laitoin vain chiliä ja lisäksi lisäsin hiukan sinappia. Omenamehua käytin hiukan enemmän kuin ohjeessa käskettiin, ihan siksikin että kiehauttaessa kastikkeesta häviää nestettä, enkä halunnut siitä liian paksua.

Kastikkeesta tuli hiukan liian hapanta, mutta muuten hyvää. Ensi kerralla siis hiukan vähemmän worchester-kastiketta ja kenties hiukan enemmän sinappia ja sokeria.

Bbq-kastike Jamien Oliverin ohjetta mukaillen

2 valkosipulinkynttä
1 rkl worchesterkastiketta
4 kukkuraista rkl ketsuppia
2 rkl hp-kastiketta
1 rkl siirappia
1 rkl soijakastiketta (jos kastike on hyvin suolaista, vähän vähemmän)
chiliä
5 rkl omenamehua
½ tl sinappia

Murskaa valkosipuli. Sekoita kaikki ainekset kattilassa ja keitä viitisen minuuttia, niin että kastike hiukan paksuuntuu. Maista, kaipaako kastike lisää makeutta tai suolaa ja lisää tarvittaessa suolaa tai sokeria.

Ei kommentteja: