keskiviikko 22. kesäkuuta 2016

Ihanat tostadat chevichellä



Tostadat ovat olleet suosikkejani jo pitkään, mutta vasta muutama viikko sitten opettelin lopulta tekemään niitä kunnolla. Toinen suosikkini on cheviche, ja sitä kokeilin samalla kerralla.

Tostadat ovat pieniä, rapeiksi paahdettuja tortilloita, joiden päälle kasataan avokadoa (tai guocamolea), jotain proteiinia, salsaa ja rapeaa salaattia. Usein päällä on vielä juustoa ja pinnalle toki on tapana ripotella korianteria ja puristaa sitruunaa tai limeä - kuten lähes kaikkeen meksikolaiseen ruokaan.

Cheviche taas on latinalaisamerikkalainen tapa kylmäkypsyttää kalaa. Siinä pieneksi pilkottu kala kypsennetään parissa tunnissa sitrushedelmien mehulla. 

Yhdessä nämä kaksi ovat niin tolkuttoman hyviä, että olen ilmeisestä ruokamyrkytysriskistä välittämättä syönyt niitä niin meksikolaisella torilla, wieniläisessä katukahvilassa kuin festareillakin. Näihin verrattuna kotiolojen etuna on ainakin se, että kylmäketjusta saa vastata ihan itse, joten kalan kunnosta voi olla varma (jos vain luottaa kalakauppiaaseensa - itse olen aina Hakaniemen hallin kauppiaaseen luottanut, mutta toki tälläkin kertaa mainitsin, mitä kalasta teen).

Tostadojen syöminen on sotkuista, mutta ei sen niin väliä, kun ne maistuvat näin hyviltä. Servetit pöytään ja nauttimaan.

Tostadat

Pieniä tortillalettuja
Öljyä

Guocamolea/avokadoa
Tomaattista salsakastiketta/kuutioitua tomaattia ja sipulia
Tulista kastiketta 
Suikaloitua jäävuorisalaattia
Limeä, korianteria
(juustoa, esim. fetaa murusteltuna)
+ päätäyte, kuten chevicheä, paistettua kanaa, katkarapuja... 

Paahda tortillat. Lämmitä uuni 110 asteeseen. Voitele letut öljyltä molemmilta puolilta ja levitä ne uunipellille. Paista letuja noin 3 minuuttia, käännä ja paista vielä toiset 3 minuuttia (tai kunnes letut ovat rapeita).
Levitä lettujen pohjalle guocamolea ja kasaa sen päälle muut täytteet. 

Cheviche
n. 300 g lohta
n. 100 g siikaa
puolikas sipuli
punainen chili (tai enemmän tai vähemmän tulisuudesta riippuen)
2 limen ja puolikkaan sitruunan mehu
suolaa ja sokeria

Pilko kalat pieniksi kuutikoiksi tai suikaleiksi, noin sentin paksuiset ovat aika hyviä. Tärkeintä on, että ne ovat suunnilleen samankokoisia. Silppua sipuli ja chili hienoksi silpuksi. Purista päälle sitrusten mehut, lisää suolaa ja sokeria, sekoita ja laita kelmulla peitettyna tai kannen alle jääkaappiin tekeytymään kahdeksi tunniksi.

tiistai 7. kesäkuuta 2016

Meksikolaisherkku: chilaquiles


Viimeaikoina olen ollut kovin innostunut meksikolaisesta ruoasta - taas vauhteeksi. Yksi toukokuun kokeiluista oli chilaquiles. Siinä tortillasipsejä uitetaan mausteliemessä ja niiden kanssa syödään niitä perinteisiä meksikolaisia herkkuja, eli sipulia, tomaattia ja korianteria. Kuulostaako oudolta? No todellakin, mutta oli silti tosi hyvää.

Yksinkertaisuudessaan herkku valmistetaan niin, että kiehautetaan maustelimei, johon tortillasipsit laitetaan hetkeksi kypsymään ja pehmittymään. Sitten lautaselle mätetään loput tilpehöörit. Meidän versiossamme herkun lisukkeena oli vielä paistettua kanaa, mutta sen sijaan voisi hyvin paistaa vaikka paprikaa ja maissia tai papuja. Alkuperäinen resepti oli Food & Winen nettisivuilta, tässä se mitä tein:

Chilaques kanalla (3-4 annosta)
 
3 rkl paprikajauhetta
2 rkl chilijauhetta 
1 tl cayennepippuria
1/2 juustokuminaa
1 tl sokeria
3 rkl öljyä

3 rkl vehnäjauhoja
3 valkosipulinkynttä
7 dl kana-/kasvislientä
n. 3 dl tortillasipsejä syöjää kohden
100 g fetajuustoa
2 rkl hapankermaa syöjää kohden
sipuli ohuina siivuina
silputtua korianteria
kanafileitä (tai kasvissyöjälle vaikkapa paprikaa ja papuja)

Paista kana, mausta suolalla ja pippurilla, ja leikkaa ohuiksi suikaleiksi.

Valmista liemi, jossa kypsennät sipsit. Kuumennä öljy pannussa ja lisää siihen mausteet. Anna kypsyä hetki, lisää jauhot ja valkosipuli. Lisää kanalientä vähän kerrallaan, sekoita tasaiseksi. Anna liemen keittyä kasaan niin, että se paksuneen hiukan. Laita sipsit liemeen ja kypsennä pari minuuttia. Sipsien pitää pehmetä, mutta ne eivät saa mennä mössöksi.

Annostele sipsejä lautasille, lisää päälle kana. Murustele päälle fetaa ja ripottele jokaiseen annokseen lisäksi sipulia, korianteria ja hapankermaa. Tarjoile heti.